Η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο-Απόσπασμα από την εκδήλωση

Στις 6 Μαΐου 2023 τα πολιτιστικά εργαστήρια των ελληνικών παραδοσιακών χορών του «Γεωργίου Βούρου», παρουσίασαν στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου τη μουσικοχορευτική παράσταση: “Η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο”.

Σήμερα παλιές αρχές του βίου μας, εθνικές πράξεις και στάσεις ζωής αιώνων εγκαταλείπονται σιγά σιγά και τη θέση τους παίρνει το καινούργιο που έρχεται απ’ έξω. Ταύτιση, ομογενοποίηση, ομοιομορφία, κατάργηση των εθνικών και φυλετικών μας ιδιαιτεροτήτων, που πάει να πει έρχονται ξένα ρεύματα, ξένα πολιτιστικά πρότυπα και γκρεμίζουν το πλαίσιο των ανθρώπινων σχέσεων μας όπως το καθιέρωσε η παράδοση φέρνοντας την ισοπέδωση των πάντων.
Σήμερα όμως με την ένταση που παρουσιάζει αυτό το φαινόμενο μπαίνουν φραγμοί στη φυσιολογική πορεία του λαού μας. Σαρώνεται το μακροχρόνιο οικοδόμημα των πατέρων μας, φιμώνεται η φωνή των προγόνων μας. Δε μας επιτρέπεται να συνεχίσουμε αυτό που είμαστε. Χάνεται η μοναδικότητά μας και γινόμαστε όλοι το ίδιο.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το μόνο εμπόδιο στην παγκοσμιοποίηση είναι η κουλτούρα του λαού. Αυτό βέβαια δεν το δέχονται οι κοσμοκράτορες, οι οποίοι επιδιώκουν να εξαφανιστούν οι ιδιοτυπίες, οι διαφορετικές αξίες και αντιλήψεις και να επιβληθεί ένα και μοναδικό πολιτιστικό μοντέλο, ξένο προς καθετί εγχώριο και πατροπαράδοτο. Γιατί άραγε; Μα γιατί αυτό συμφέρει στο διεθνές κεφάλαιο. Πολιτιστική καθυπόταξη των λαών , ώστε να επιτευχθεί και η πολιτική και οικονομική υποδούλωση.
Πιστεύουμε ότι ως λαός πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία συνειδητοποιώντας πρώτα – πρώτα τη δυναμική μας και με όπλα τις ρίζες μας, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τη θρησκεία μας με την έννοια της
Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, τις ηθικές μας αξίες, που επηρέασαν τη ζωή μας από αιώνες αιώνων, να εμποδίσουμε τον οδοστρωτήρα που πάει να σαρώσει το σπίτι μας.
Με τις σκέψεις αυτές δηλώνουμε ότι «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ» αγωνίζεται και θα αγωνίζεται, μάχεται και θα μάχεται, αντιστέκεται και θα αντιστέκεται στην επιβαλλόμενη παγκοσμιοποίηση αρχών και ιδεών δημιουργώντας εστίες αντίστασης, όπως σήμερα που «Η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο» υμνώντας το διαχρονικό ταξίδι του ελληνισμού ως οικουμενικής ιδεολογίας ανά τους αιώνες.

Λουκάς Αμπελιώτης
Πρόεδρος του Δ.Σ.

Παρακολουθήστε απόσπασμα από την εκδήλωση


Views: 11